کارگاه آموزشی "طراحی استراتژیهای علمی در وب"
کارگاه آموزشی طراحی استراتژیهای علمی در وب در نشست "سرای اهل قلم" در بیست و نهمین نمایشگاه بین المللی(شهر آفتاب)،با هدف تقویت رفتار اطلاع یابی کاربران ، توسط دکتر سیدمهدی طاهری عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطباییو رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه علامه روز چهارشنبه مورخ 22/2/95 در بین دانشجویان، اساتید و سایر بازدیدکنندگان از نمایشگاه در بخش روابط بین المللسرای اهل قلم، سالن A6برگزار شد.
دکتر طاهری متخصص علم اطلاعات و دانش شناسی در مقدمه این کارگاه آموزشی با بیان این مطلب که؛در عصر دانش شخص با سواد کسی است که در شناسایی نیازهایی اطلاعاتی خودش از بین این همه منابع اطلاعاتی و ابزارهای مختلف برای دسترسی به منابع مهارتها و توانایی لازم را داشته باشد، بر نقش سواد اطلاعاتی در عصر امروز تاکید کرد.
ایشان همچنین اضافه کرد: شناسایی منابع مرتبط،توانایی استفاده از منابع، چگونگی استفاده از اطلاعات و تبدیل آن به گزارش پژوهشی درعصر فعلی یعنی عصر دانش، و لزوم کسب این مهارتها یک امر اجتناب ناپذیر است.رفتار اطلاع یابی حرفه ای یعنی استفاده صحیح از موتورهای کاوش و طراحی راهبردیکه مرتبط ترین نتیجه را برای کاوشگر بازیابی نماید.
این استادیار علم اطلاعات دانشگاه در ادامه گفت: برای اینکه بتوانیم استفاده از ابزارهای وب برای دسترسی سریعتر و آسانتر اطلاعات را به دست آوریم شناخت موتورهای کاوش، دروازههای اطلاعاتی، راهنماهای موضوعی، پورتالها، شبکه های کتابشناختی، که هر کدام قابلیت خاصی را ارائه می دهند، و دانش و مهارت خاصی را برای دسترسی نیاز دارند خود نیز یک ضرورت است.
وی در ادامه گفت محبوبیت موتورهای کاوش مثل گوگل به دلیل سادگی کاربرد آن است که با هر جستجویی حجم بالای اطلاعات را در اختیار شما قرار میدهد، موتورهای کاوش امروزه دو وجهی هستند یعنی نتایج آنها ترکیبی از نتایج موتور کاوش و راهنماهای موضوعی است. این درخواستهامیتوانند بخشی ازوب نامرئی را هم قابل دسترس کند.
دکتر طاهری مهارتهای جستجو را اینچنین معرفی کرد: انواع جستجوی ساده (بدون استفاده از عملگر). جستجوی پیشرفته (استفاده از عملگرهای مختلف مانند بولی که شامل AND,OR,NOT) ؛ جستجو در بخش های خاصی از متن intext: ؛جستجو در نشانی اینترنتی inurl: ؛در صفحاتی که کلیدواژه و عبارت کلیدی مورد جستجو قابلیت فراپیوند داردinanchor: ؛عملگر " " (کوتیشن) که عبارتی خاص را به صورت دقیق جستجو می کند؛عملگر site: برای محدود کردن نتایج جستجو به یک وب سایت یا دامنه خاص ؛عملگر filetype: برای محدود کردن نتایج جستجو به یک منابع با یک قالب خاص؛عملگرLink:برای یافتن صفحاتی که به صفحه مورد نظر پیوند داده اند؛ جستجوی پایه با قالب جستجوی ساده اما امکان طراحی راهبرد،جستجوی فوق پیشرفته یا خبره که با استفاده از قابلیت ها و محدودیت های جستجوی بیشتری نسبت به جستجوی پیشرفته انجام میشود، جستجوی یکپارچه به معنای جستجوی همزمان میان چند پایگاه درون یک سیستم اطلاعاتی، جستجوی پیوسته یا واحد با امکان جستجوی همزمان میان پایگاه های چند سیستم اطلاعاتی بدون نیاز به مراجعه به سیستم جستجوی هر پایگاه به صورت مجزا.
این کارگاه که ساعت 14 آغاز شده بود با پاسخ گویی مدرس به سوالات حضار ساعت 17 به پایان رسید.
نظر شما :